Jaka powinna być dieta pudełkowa?
Dieta pudełkowa to dla wielu najlepszy sposób na dostarczenie niezbędnych witamin i minerałów. Dieta pudełkowa może być bardzo skuteczna, jeśli uważnie ją dobierzemy. Odpowiednio skomponowane posiłki sprawią, że bez wątpienia podziękuje Ci za nie zdrowie i doskonałe samopoczucie.
Dlaczego warto stosować dietę pudełkową? Jeśli zdecydujemy się na taki sposób żywienia, jej zalecenia prawdopodobnie zostaną zapamiętane na całe życie. Jej niewątpliwą zaletą tej diety jest to, że możesz ją z powodzeniem dopasować do swojego stylu życia. Mimo że nie wpływa na Twoją aktywność fizyczną, to może być skuteczna.
Co zawiera dieta pudełkowa?
Jeśli ją wybierzesz, to na pewno nie będziesz się nudzić. Urozmaicone przepisy zawierają warzywa i owoce, które jak wiadomo, mają dobroczynny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Dieta pudełkowa zazwyczaj zawiera produkty takie jak: – warzywa i owoce, ryby, jaja , mleko, ryż, kasza gryczana, bulgur, kasza manna, orzechy, olej rzepakowy, oleje i oliwki, pieczywo, kasze, makarony, sosy do sałat, syropy, mleko i jogurt. Obowiązkowe elementy to także woda, sok wyciskany z cytryny i świeże cytrusy.
Które produkty powinny się znaleźć na naszej diecie pudełkowej?
Podczas wyboru najlepszego cateringu dietetycznego zwróć uwagę na to, aby przygotowane potrawy były bogate w białko, tłuszcz oraz węglowodany o niskim indeksie glikemicznym – ryby (wędzone, morskie, słodkie, krab, śledź, tuńczyk itp.), masło, orzechy, np. pistacje, kurkumę, pieprz, sól morską, słodką cukier, syropy glukozaminy, glukozę, mleko i jego przetwory, oraz ziarna zbożowe. Jeśli masz możliwość wyboru stawiaj na posiłki, które oczarują Cię smakiem i aromatem.
Nie wiesz, po co ograniczać ilości produktów, które spożywamy? Część z nich może zawierać sporo kalorii. Aby poziom Twojego cholesterolu gwałtownie nie wzrósł, należy sięgać po produkty, w których ich ilość jest stosunkowo niska.
Dieta pełna warzyw i owoców – dlaczego warto ją stosować?
Podstawowym atrybutem zdecydowanej większości diet pudełkowych jest to, że są one pełne owoców i warzyw. Dzięki temu możliwe jest budowanie kompleksowego wsparcia w walce z wirusami i bakteriami w naszym organizmie. Na tym etapie warto wspomnieć także o daniach z rybami. Te są bogate w tłuszcze nienasycone, które są niezwykle waże dla zdrowia organizmu.
Anna Sobczak, mistrzyni szachów i autorka bestsellerowej powieści inspirowanej moimi podróżami po Azji. Doktorantka psychologii na Uniwersytecie Warszawskim, gdzie badam wpływ muzyki na ludzkie emocje. W weekendy jestem wolontariuszką w schronisku dla zwierząt, gdzie uczę się cierpliwości i empatii. Moja pasja do tanca flamenco doprowadziła mnie do Hiszpanii, gdzie zdobyłam tytuł mistrza regionalnego. W życiu kieruję się zasadą, że każde doświadczenie jest lekcją, która kształtuje naszą duszę.