Artykuł

Soki odchudzające – hit czy kit?

Soki to jeden z najnowszych trendów w dziedzinie zdrowia i dobrego samopoczucia. Są one również niezwykle popularne właśnie teraz, ponieważ ludzie szukają małych zmian w swoim życiu, które mogą mieć duży wpływ. Jeśli szukałeś sposobu na poprawę swojego zdrowia, dodanie większej ilości owoców i warzyw do swojej diety jest świetnym miejscem do rozpoczęcia. Dlatego tak wiele osób zaczęło pić soki jako część swojego zdrowego planu żywieniowego. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym, jak sokowanie może pomóc Ci schudnąć, uzyskać świecącą skórę, oczyścić cerę, obniżyć cholesterol, zwiększyć odporność i wzmocnić kości.

Gub zbędne kilogramy

Sokowanie to fantastyczny sposób na utratę wagi. Kiedy sok, dostajesz wszystkie składniki odżywcze z owoców i warzyw, ale nie błonnik, który normalnie spowolniłby twój metabolizm i spowodował, że przybierzesz więcej na wadze.

Wszystko, co musisz zrobić, to wycisnąć sok z niektórych warzyw – takich jak marchew, buraki, seler i szpinak – i dodać kilka owoców – takich jak jabłka, gruszki, truskawki i cukry – i masz siebie pyszny, odżywczy napój, który sprawi, że poczujesz się pełny i odżywiony, a jednocześnie pomoże spalić kalorie i nadmiar tłuszczu.

Istnieją dwa sposoby na zrobienie soku. Możesz użyć świeżego soku, lub mrożonego koncentratu. Każda metoda ma swoje plusy i minusy.

Świeży sok jest wykonany ze świeżych owoców i warzyw. Ta metoda ma dodatkową zaletę – jest bardziej odżywcza, a także bardziej opłacalna. Musisz jednak uważać na przechowywanie i utrzymywanie soku w dobrym stanie. Świeże soki szybko tracą swoje składniki odżywcze i psują się. Trzeba je również odpowiednio przechowywać, ponieważ mogą łatwo ulec zniszczeniu, jeśli nie są odpowiednio przechowywane.

Mrożony sok z koncentratu to najwygodniejszy i najpopularniejszy sposób na sok. Mrożone koncentraty powstają z umytych i rozdrobnionych owoców i warzyw. Możesz przygotować wszelkiego rodzaju mrożone napoje, dodając te soki do swojego ulubionego miksera.

Oczyszczenia są niesamowite narzędzia, które można wykorzystać, aby przeskoczyć swój metabolizm i schudnąć i uzyskać czyste. Niektóre oczyszczacze mogą być podjęte dwa razy dziennie i inne mogą być podjęte raz lub dwa razy w tygodniu. Możesz wybierać spośród wszystkich rodzajów oczyszczania w zależności od potrzeb, preferencji i budżetu.

Oczyszczenia te są zazwyczaj przeznaczone do podjęcia przez 21 lub 28 dni. Podczas tych okresów, będziesz generalnie jeść bardzo czystą dietę składającą się tylko z owoców i warzyw. Te oczyszcza może być wielki dla utraty wagi i uzyskanie czystej skóry, ponieważ zapewniają one z czystej diety, która pomaga zwiększyć swój metabolizm i spalić tłuszcz.

Istnieje wiele korzyści z oczyszczania. Niektóre z nich obejmują skok zaczynając swój metabolizm, zmniejszenie wzdęcia i retencji wody, nawodnienie, poprawa trawienia, i więcej.

Oczyszczanie trądziku za pomocą soków

Sokowanie to doskonały sposób na zbudowanie potężnej diety antytrądzikowej. Kiedy sok, dostaniesz bogate w antyoksydanty owoce i warzywa, które są wysokie w właściwościach antytrądzikowych, bez niepożądanego cukru i kalorii owoców, które są spożywane w całej formie.

Najlepsze antytrądzikowe owoce i warzywa do sokowania to papaja, jarmuż, jabłka, grejpfruty, cytryny, marchew, słodkie ziemniaki i buraki. Możesz również spróbować zmieszać je razem, aby stworzyć doskonały napój przeciwtrądzikowy.

Możesz również spróbować różnych antytrądzikowych herbat ziołowych i maseczek. Możesz również spróbować niektórych produktów do szorowania i złuszczania skóry, które mają na celu usunięcie toksyn powodujących trądzik ze skóry.

Pomóż obniżyć cholesterol za pomocą soków

Cholesterol to substancja tłuszczowa obecna w wątrobie, gruczołach płciowych i łożysku wszystkich ludzi i zwierząt. Nasz organizm potrzebuje cholesterolu do produkcji hormonów i składników budulcowych, takich jak omegi i hormony płciowe.

Cholesterol jest również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu i serca. Jednakże, jeśli jest nadmiar cholesterolu, może on zatkać tętnice i spowodować choroby serca, udary i niektóre formy raka.

Aby obniżyć cholesterol, spożywaj swoją dzienną dawkę antyoksydantów i minerałów, takich jak marchew, jabłka, gruszki, winogrona, pomarańcze, pomidory i szpinak.

Możesz również zrobić pyszny i pożywny sok, mieszając powyższe składniki. Możesz spożywać ten codzienny napój, aby obniżyć swój cholesterol.

Wzmacniaj kości rosołem z kości i sokami

Kiedy próbujesz wzmocnić swoje kości, musisz spożywać dużo bulionu kostnego i soków. Rosół z kości jest bogatym źródłem minerałów, takich jak potas, fosfor, magnez i wapń. Te minerały pomagają wchłaniać toksyny, poprawiają trawienie i wspierają zdrowe kości.

Możesz przygotować bulion kostny w domu, gotując na wolnym ogniu kości kurczaka, indyka lub wołowiny w wodzie. Możesz również spożywać soki warzywne, takie jak marchew, buraki, pomidory, jabłka i papaja, aby uzyskać korzyści z bulionu kostnego.

Codzienna szklanka soku z marchwi lub papai może utrzymać Twoje kości w zdrowiu. Dostarczy Ci również witaminy A, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy i zapobiega infekcjom.

Sok z marchwi jest bogaty w beta-karoten, antyoksydant, który pomaga w produkcji witaminy A w Twoim organizmie. Ta witamina jest niezbędna do wzrostu i rozwoju Twoich oczu i skóry.

Papaje są również bogate w witaminy C, E i B-complex, które są dobre dla zdrowia serca.

Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu i spożywać w ciągu 3-5 dni

Większość owoców i warzyw pozostanie świeża przez 3-5 dni, jeśli będziesz je trzymać w lodówce. Jednak najlepszym sposobem na przechowywanie soków jest trzymanie ich w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku w chłodnym i suchym miejscu.

Możesz również zrobić własną mieszankę, mieszając ulubione owoce i warzywa, lub możesz kupić wstępnie zmieszany sok. Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z soku, należy spożywać go od razu.

Jeśli pozwolisz świeżo zrobionemu sokowi usiąść na ladzie, zacznie on dość szybko tracić swoje wartości odżywcze, ponieważ enzymy i witaminy zawarte w produkcie znajdują się w soku, podczas gdy zewnętrzna część produktu została wystawiona na działanie powietrza, co spowodowało ich rozpad.