Czym jest dieta lekkostrawna?
Diety lekkostrawne to wszystkie dietetyczne sposoby żywienia, które mają na celu uatrakcyjnienie codzienności. Oznacza to, że zamiast obfitych potraw i dań oraz słodkich przekąsek ogranicza się liczbę spożywanych kalorii. Przy pomocy takiej diety możemy schudnąć i pozbyć się zbędnych kilogramów bez konieczności rezygnowania z ulubionych potraw.
Które produkty stosowane są w dietach lekkostrawnych?
Aby uzyskać konkretne wytyczne dotyczące diety lekkostrawnej, pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest zapoznanie się z wytycznymi odnośnie ilości kalorii. W ten sposób możemy wybrać najwłaściwszą dietę, która w prawidłowy sposób uwzględni nasze indywidualne potrzeby i możliwości organizmu.
Dieta 1000 kalorii
Jak sama nazwa wskazuje, kaloryczność jest tu znacznie zmniejszona i wynosi zaledwie 1000 kalorii, przez co nie powinna trwać dłużej niż zaledwie kilka dni. Jest to najmniej, a jednocześnie najbardziej wymagająca dieta – osoby początkujące i te z konkretnymi żywieniowymi przyzwyczajeniami powinny podchodzić do niej z dużą dozą ostrożności – tak, aby nie zrobić sobie krzywdy. Zminimalizowanie ilości przyjmowanego jedzenia, oznacza zmniejszenie przyjmowanych witamin i minerałów.
Dieta 1500 kalorii
Wartość ta mówi, że dieta przewiduje spożywanie 1500 kalorii przez osoby dorosłe. Jest to także najbardziej standardowa dieta, która pozwala schudnąć w ekspresowym czasie. Mimo że oznacza ona wprowadzenie większej liczby kalorii niż w przypadku 1000 kcal, to nadal należy podchodzić do niej z ostrożnością. Niesie jednak ze sobą znacznie mniejsze niebezpieczeństwo i ryzyko powikłań zdrowotnych.
Dieta 2000 kalorii
Wartość kaloryczna, którą przewiduje dieta 2000 kcal, jest to prawdopodobnie najlepsza dieta, która jest przewidziana dla osób dorosłych. To znaczy, że możesz jeść więcej i w dalszym ciagu zachowywać odpowiednią wagę. Jednak nie należy zapominać o tym, że aby schudnąć, należy poznać swój metabolizm i prawidłowo go karmić.
Oczyszczanie organizmu i jego pro-proteiny
W trakcie odżywiania dietą lekkostrawną najważniejszą rzeczą jest nie tyle sam proces schudnięcia, co zadbanie o procesy metaboliczne. Właściwa dieta, a także odpowiednie odżywianie może doprowadzić do stanu, w którym organizm poprawi swoją wydolność i wydajność. Proteiny jadalne, które znajdują się w organizmie, same są w stanie wytworzyć w naszym organizmie nowe, antywirusowe i antybakteryjne proteiny, powstrzymujące przed wzrostem wszelkiego rodzaju chorób i infekcji bakteryjnych.
Obecnie diety lekkostrawne są nieco inne niż te, które znane były w przeszlości. Okazuje się, że wszystkie potrawy obfitujące w białko czy płyny są doskonałym wyborem. Nie zwlekaj i przekonaj się, jak ogromną moc sprawczą może mieć dieta lekkostrawna.
Anna Sobczak, mistrzyni szachów i autorka bestsellerowej powieści inspirowanej moimi podróżami po Azji. Doktorantka psychologii na Uniwersytecie Warszawskim, gdzie badam wpływ muzyki na ludzkie emocje. W weekendy jestem wolontariuszką w schronisku dla zwierząt, gdzie uczę się cierpliwości i empatii. Moja pasja do tanca flamenco doprowadziła mnie do Hiszpanii, gdzie zdobyłam tytuł mistrza regionalnego. W życiu kieruję się zasadą, że każde doświadczenie jest lekcją, która kształtuje naszą duszę.