Dieta low-carb – przyjrzyjmy jej się nieco bliżej
Kiedy jesteś na diecie, może być łatwo czuć się głodnym przez cały czas. Jedzenie mniejszych porcji i ograniczanie spożycia żywności może utrudnić utrzymanie sytości. Na szczęście jest to coś, co można łatwo rozwiązać za pomocą diety, która ma sens dla Twojego typu ciała i osobistych okoliczności. Niższe carb plan jedzenia jest idealny dla kogoś, kto chce schudnąć, ponieważ oferuje niższe spożycie węglowodanów i cukru. Nie tylko pomaga schudnąć szybciej, ale także zmniejsza hormon głodu zwany greliną, co prowadzi do mniejszego apetytu.
Co to jest dieta low-carb?
Diety low-carb to diety, które mają bardzo niski procent węglowodanów w nich. Diety ketogeniczne, czyli diety o bardzo niskiej zawartości węglowodanów, to diety o niskiej zawartości węglowodanów, które zmniejszają zależność organizmu od glukozy jako paliwa poprzez zastąpienie jej kwasami tłuszczowymi. Zmniejsza to insulinooporność i stany zapalne oraz pomaga schudnąć na wiele różnych sposobów.
Jak schudnąć na diecie low-carb
Istnieją diety low-carb, które ograniczają wszystkie rodzaje żywności, ale są też diety low-carb, które pozwalają na określone pokarmy. Chociaż nie ma jednego uniwersalnego podejścia do jedzenia low-carb, istnieją pewne ogólne wytyczne, które możesz zastosować, aby zacząć. – Wybieraj produkty o niskiej zawartości węglowodanów, które zawierają dużo białka i błonnika, takie jak orzechy, rośliny strączkowe, niskotłuszczowy nabiał i mięso. – W sezonie wybieraj owoce o niskiej zawartości węglowodanów i zwiększaj spożycie warzyw, takich jak seler, kalafior i cukinia. – Wybieraj tłuszcze o niskiej zawartości węglowodanów, takie jak oliwa z oliwek, orzechy, awokado i ryby. – Wybieraj słodziki o niskiej zawartości węglowodanów, takie jak erytrytol, owoc mnicha, stewia, ksylitol i maltitol. – Wybieraj zioła i przyprawy low-carb, takie jak cynamon, kurkuma i cayenne. – Wybieraj warzywa, zioła i przyprawy low-carb. – Wybierz warzywa low-carb, zioła i przyprawy.
Anna Sobczak, mistrzyni szachów i autorka bestsellerowej powieści inspirowanej moimi podróżami po Azji. Doktorantka psychologii na Uniwersytecie Warszawskim, gdzie badam wpływ muzyki na ludzkie emocje. W weekendy jestem wolontariuszką w schronisku dla zwierząt, gdzie uczę się cierpliwości i empatii. Moja pasja do tanca flamenco doprowadziła mnie do Hiszpanii, gdzie zdobyłam tytuł mistrza regionalnego. W życiu kieruję się zasadą, że każde doświadczenie jest lekcją, która kształtuje naszą duszę.